Sledujte nás:

Stévie

Zpět

Stévie (Stevia rebaudiana) je rostlina pocházející z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Domorodými indiány v Paraguayi je po staletí používána ke slazení čaje. Rod Stevia zahrnuje přibližně 240 různých bylin a keřů, z hlediska botanického zařazení je stévie příbuzná například slunečnici. Sladidla ze stévie (steviol-glykosidy) jsou přirozeně přítomné v rostlině, mají podobnou chuť jako cukr, až 300 krát vyšší sladivost a zároveň prakticky nulovou energetickou hodnotu. Získávají se procesem vyluhování sušených listů vodou s následnou separací vodného roztoku od biomasy a přečištěním fyzikálními postupy. Jedná se o klasické postupy bez chemické modifikace. Přirozený původ sladidel ze stévie je mimo jiné i důvodem, proč jsou upřednostňovány oproti synteticky připraveným sladidlům jako aspartam, acesulfam K apod.

Nic však není černobílé a ani to, že se jedná o sladidlo přírodního původu neznamená, že můžeme steviol-glykosidy využívat v neomezené míře. Některé dřívější studie z 80-tých let 20. století ukazovaly na potenciální mutagenní účinek sladidel ze stévie. Proto nebylo jejich používání v potravinách dlouho povoleno. Schválení v Evropě přišlo až v listopadu 2011 na základě Nařízení Komise (EU) č. 1131/2011 vydaném po předchozím posouzení Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Přijatelný denní příjem steviol-glykosidů byl stanoven na 4 mg/kg tělesné hmotnosti a den (vyjádřeno jako ekvivalent steviolu). Při tomto příjmu je zaručena bezpečnost sladidla. (Pro porovnání například u tolik zatracovaného aspartamu je tato hodnota stanovena na 40 mg/kg tělesné hmotnosti a den, tedy je povolen 10x vyšší limit nežli u steviol-glykosidů). Na základě tohoto limitu určuje výše zmíněné nařízení maximální povolené množství steviol-glykosidů, které lze přidávat do různých kategorií potravin.
Některé studie naznačují i pozitivní vlastnosti sladidel ze stévie, jako např. zvyšování citlivosti na inzulin, což by bylo příznivé pro diabetiky, nebo snižování krevního tlaku. Účinky však nejsou zcela průkazné.

Opět tedy platí, že s ničím se to nemá přehánět. Pokud vám stévie chuťově vyhovuje, tak ji určitě můžete v rozumném množství využít. Stejně tak jako jiná sladidla.

Přehled všech sladidel najdete zde 

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 07. 2017 20:00
Zajímavé. Přírodní není vždy to nejlepší, třeba taková muchomurka zelená je taky přírodní. :-)
04. 02. 2017 15:37
Vůbec mi nechutná, takže radši nesladim.
03. 02. 2017 11:25
ze začátku mi moc nechutnala, přišla mi taková trošku umělá, ale ted jsem si na ni zvykla a chutná mi, přidávám si ji na doslazení např. tvarohu s kyselejším ovocem atd.
01. 02. 2017 16:52
Asi záleží na chuťových buňkách každého z nás.. Za sebe můžu říct, že je výborná. Doslazovala jsem např. rajskou a nikdo nepoznal rozdíl.Naopak mi vyhovuje, že nemá tolik výraznou chuť jako cukr klasický.. Takže za mě určitě super :)
30. 01. 2017 20:02
Stévii jsem nezkoušela a zatím nemám důvod s ní začínat !! Nepotřebuji ji !!!
30. 01. 2017 18:31
Zatím jsem stévii nezkoušela, po přečtení komentářů nevím jestli tohle vůbec zkusím
29. 01. 2017 21:15
Třebaže všichni hodnotí stévii převážně záporně,určitě zkusím abych něco nedomítla aniž bych vyzkoušela.Myslím si,že je to o zvyku.Jako když hromadu let sladíte kafe cukrem a poté si ho osladíte medem.Také je tam rozdíl.
29. 01. 2017 16:10
Dobrý tip, zkusím použít :-)
28. 01. 2017 22:13
Já nesladím vůbec nic,ale když peču,tak se nevyhnu tomu,abych si vzala,proto volím tuto variantu (stévii) u pečení.Je dobré přidávat lžičku medu nebo jeden vanilkový cukr na celou dávku pečení. Nevím,jak stévie chutná v něčem jiném,ale v pečení se to fakt dá. Už jsem si dělala i zelný salát a okurkový ,kde jsem sladila stévií a dobré.
28. 01. 2017 13:23
Vyzkoušela jsem, ale nevyhovovala mi, navíc si doslazovat nepotřebuji :-)
28. 01. 2017 11:45
Naučila jsem se stévii používat při pečení, jinak nic jiného nesladím. Ještě ale při pečení přidávám lžičku medu, tak vyruším pachuť stévie a snížím tím množství cukru.
28. 01. 2017 09:01
mám stevii jen v prášku a vadí mi ta pachuť, myslela jsem, že by v klasické rostlině nebyla, ale jak to čtu tak to bude stejné. Obecně moc nesladím, spíš vůbec, ale hledám nějaké sladidlo k pečení apod. a tam zase lidi píšou že to poznat není..tak to budu muset vyzkoušet :)
28. 01. 2017 05:34
No když tak čtu ty komentáře, tak se bez této kratochvíle obejdu.
27. 01. 2017 22:40
Já používám stévii při pečení a moc ji nikdo nepozná. Dá se s tím snížit příjem cukrů u mlsání, nebo jak píše slapajda aspoň nahradit část cukru. Já peču často
27. 01. 2017 19:37
Pěstování stévie se, bohužel, nevydařilo, ale k vaření a pečení používám v malém množství tekutý cukr.
27. 01. 2017 19:35
Stévii jsem si kdysi pěstovala,ale nechutnala mě,tak jsem ji vyhodila.
27. 01. 2017 19:24
Naštěstí umělým sladidlům nehovím, mám jedno bezvýznamné + :-))
27. 01. 2017 18:32
Pěstování jsem si vyzkoušela, není to nic složitého, ale chuťově nic moc, dokonce mi to dost vadilo, proto jsem ji brzy zlikvidovala....
27. 01. 2017 18:03
V článku mi ale chybí informae, kolik mg steviol-glykosidů stévie průměrně obsahuje, nejlépe vztaženo k nějakému jednotkovému váhovému množství sušiny.
27. 01. 2017 17:56
Já si stévii pěstuju (tři rostliny mi stačí na roční spotřebu), usuším si ji a pak si z ní dělám nálev, s nímž si sladím kafe (cca 1x denně). Chuťově mi nevadí, ale cedím si ho, aby mi do nápoje nepřišly ty rozdrcené lístky.
27. 01. 2017 17:13
Bohužel, já taky nesnáším tu nesnesitelnou pachuť.... Zkoušela jsem různé produkty včetně čerstvé rostliny - a pachuť cítím pořád.
27. 01. 2017 17:01
schválně jsem si efsa studii vyhledal a moc zajímávé čtení. leta sleduji efsu na twitteru, doporučuji všem.
27. 01. 2017 15:04
Já stévii koupila , když jsem se snažila nesladit si kafe. Ale vůbec mi to nechutnalo, prý jsem si vybrala zrovna tu špatnou. Tak nevím jak to bylo myšleno, to je několik stévií ?????Radši jsem se naučila kafe vůbec nesladit.
27. 01. 2017 12:27
Ano Evi,děsná nepříjmná a nějakým divným ocáskem.Fakt nemusím :-)))
27. 01. 2017 12:06
Brr, hrozná pachuť - stévie nechť promine.
27. 01. 2017 11:30
Čaj ze stévie si občas uvařím a chutná mi
27. 01. 2017 10:40
Stévii jsem v tabletkách po prvním ochutnání zavrhla,nechutnala mi.Pak jsem po čase od někoho dostala rostlinku s tím,že možná změním názor.Nestalo se tak,a tak sladím stále sladidlem,obsahujícím sukralózu.Ovšem také jen omezeně.Kávu,čaj sladit nemusí.
27. 01. 2017 08:51
Zatím jsem ji nikdy nepoužila a po přečtení člinku to asi tak zůstane.
27. 01. 2017 08:48
Já ji používám při pečení, nahrazuji tím část cukru. Rodina to ani nepoznala :-), ale já peču stejně minimálně :-D
27. 01. 2017 08:47
Pochopila jsem, že nic se nemá přehánět. 1 tabletka stevie do kafe nás ale nazabije a snížíme cukr.
27. 01. 2017 08:39
nemám se stévií žádné zkušenosti, ani jsem jí nikde v obchodech zatím neobjevila ani v těch se zdravou výživou.
27. 01. 2017 08:31
Bohužel jsem ji nepřišla na chuť. :-)
27. 01. 2017 08:28
Tři v jednom? :-)
27. 01. 2017 08:00
Snažím se nesladit, se stévií nemám zkušenost.
27. 01. 2017 07:26
jelikož si nic nepřislazuji stévii nepoužívám, moje dcera ji začla používat a je s ní spokojená

Naši partneři